listopadu 12, 2014

Uvažuješ o prázdninách v UK jako au pair?


Pokud uvažuješ o prázdninách v UK jako au pair, polož si prvních pár otázek.
  • Je mi osmnáct?
  • Mohu v UK pobýt minimálně 2 měsíce?
  • Jsem schopná spolehnout se na sebe a odjet od rodičů a přátel?
  • Nebojím se neznáma a těším se na nová dobrodružství?
Pokud sis na všechny otázky odpověděla ano, pokračuj ve čtení, pokud ne, počkej nějakou dobu a uvidíš, možná se za rok můžeš cítit jinak. Rozhodla jsem se pro vás napsat malý návod, jak se stát úspěšnou a spokojenou au pair v UK. Netvrdím, že se mi to povedlo na 100%, ale určité zkušenosti jsem během letních prázdnin nabyla a na vaše přání bych se s vámi ráda sdílela.

Jak začít?
Čti. Začni dlouho dopředu plánovat svou cestu (nejlépe už v lednu) a přečti si o tomto tématu vše, co na internetu najdeš. Projdi si stránky agentur (nejznámější je asi Student Agency, jiné neznám), oficiální stránky au pair, blogy holek, které toto dobrodružství prožívají nebo prožily, přidej se do fb skupin (je jich opravdu spoustu, stačí zadat ,,au pair in../ au pair in London/ UK/ Oxford/ jakékoli jiné velké město v UK/ české au pair/.." a dozvíš se tam naprosto o všem, od pravidel au apair, strastí slečen, jak poslat domů balík, jaké dárky se hodí, dokonce i kde jít večer na párty) i diskuzní fóra na toto téma jsou vhodným a přínosným zdrojem informací.

Zásadní otázka
Přečti si opravdu všechno a sama si odpověz na důležitou otázku:
  • Chtěla bych jet do UK s agenturou a nechat si vše zařídit?
  • Nebo se do UK vydám ,,na vlastní pěst" a ušetřím?
Pokud ses rozhodla pro agenturu, další odstavec můžeš vynechat a přečíst si místo toho vše, co o agenturách najdeš, vyber si tu nejlepší a napiš jim, co nejdříve, agentury vyžadují dostatek času.

Pokud ses rozhodla cestovat ,,na vlastní pěst", vítej v klubu. Co teď? Základem je vytvořit si au pair profil, kterým se budeš prezentovat na web. stránkách a zároveň jej můžeš rozesílat na inzeráty, na které narazíš. Co by měl au pair profil obsahovat můžeš najít na googlu (ale časem bych i tomuto chtěla věnovat článek). Dále se můžeš zaregistrovat na nejrůznějších stránkách pro vyhledávání rodin. Osobně doporučuji ty zdarma, neb s těmi placenými, to už rovnou mohu zaplatit agentuře a nemám s tím trápení. Nejznámější webovou stránkou je www.aupair-world.net Registrance pro au pair je zdarma, rodiny za to platí (čímž se zvyšuje jejich věrohodnost). Jednoduše se zaregistruješ, přidáš profil, požadované texty (je dobré si je nechat ověřit např. u tvojeho učitele angličtiny, google translate není vždy úplně spolehlivý :D). A pak už jen stačí projet si tisíce profilů rodin a rozesílat milé zprávy. Je dobré začít pozdravem a oslovením rodiny. Nepoužívat slova jako ,,want, should, have to, only, can't,..". Být vždy zdvořilý, neříkat hned na poprvé o svých slabých stránkách a nezdarech, nikdo nechce zaměstnat někoho, koho např. vyhodili z práce. Nezapoměňte na poděkování, rozloučení (Best wishes je časté) a podpis (stačí křestní jméno).


Jak si vybrat rodinu
Pokud se stane, že se ti nějaká rodina ozve, že by měla zájem, odpověz co nejdříve, nejlépe ještě ten den. Ukazuje to na tvůj zájem a odhodlání. Pokud s odpovědí otálíš, je pravděpodobné, že na tebe už rodina zapomněla. Vždy se chovej, jakoby ta rodina byla jediná, kterou máš na výběr. I přesto, že si nejsi jistá, odpovídej na zprávy, jakoby ses chystala právě k nim, odřeknout to můžeš kdykoli a nikdy si nemůžeš být jistá, že ta druhá rodina ti to neodřekne a neměla bys nic.
Dle zkušenosti vím, že nejspolehlivější způsob, jak si vybrat správnou rodinu, je vnitřní pocit. Sama to cítíš. Víš, že právě do této rodiny by ses chtěla dostat. Když rodina odpovídá příliš pomalu, nejeví dostatečný zájem nebo si nějak není jistá, rychle uteč. Buď má ještě někoho jiného nebo je to příliš ležérní rodina, do které se rozhodně dostat nechceš.
Vybírej si rodinu s co nejméně dětmi a povinnostmi (pokud máš na výběr). Osobně si myslím, že je jednodušší starat se o starší děti, ale to záleží na tobě. Jestli po tobě někdo chce, aby ses starala navíc o domácí mazlíčky, řekni ne (viz. odstavec Co znamená au pair)

Jak si ověřit věrohodnost rodiny
Je dobré si s hostující rodinou psát na více než jednom zdroji a určitě né pouze na facebooku. Řekni si o e-mail. S rodinou by sis měla zavolat minimálně přes skype a nejlépe i přes mobil. Je taky možné zadat si jméno rodiny do googlu a uvidíš, co se o nich dá nalézt. Také existují tzv. Black lists, na  kterých najdeš seznam rodin, s kterými má někdo špatnou zkušenost.
Rodina je 100% podvrh pokud: nabízí příliš vysoké kapesné, chce něco platit předem, nabízí ti vlastní byt/ žádné povinnosti, příliš lákavá nabídka. Buď chytrá a nenaleť.

Skype konverzace
Neboj se skype konverzace. Možná budeš překvapená, jak hravě dokážeš anglicky reagovat na otázky, které ti ještě nikdo nikdy nepoložil. Dopředu si připrav otázky, které položíš rodině, aby ses nezdržovala během hovoru.
Časté dotazy rodin:
  • Proč chceš jet do UK? 
  • Proč jako au pair? 
  • Co tě tam láká? 
  • Máš v plánu cestovat? 
  • Jaké máš zkušenosti s dětmi?
Rodiny jsou zvyklé na mezinárodní au pair, budou se snažit mluvit zřetelně, pomalu a neměj strach, kdykoli slušně poprosit o zopakování otázky. Pokud se k tobě rodina přívětivě chovat nebude, nemá cenu k ní ani jezdit.
Buď flexibilní a snaž se vyhovět rodině při domluvě na čas volání. Ty chceš, aby tě přijali, a tak musíš něco obětovat.

Na co předem nezapomenout
Ptej se, ptej se, ptej se. Čím více otázek rodině dopředu položíš, tím více budeš připravená na to, co přijde. Později se můžeš ptát i na naprosto banální věci, které ti pomůžou se vcítit do rodiny, pozorně se připravit a také ověřit pravost rodiny. Důležité je dohodnout se předem přesně na počtu hodin, výše kapesného, způsob a den vyplácení kapesného, na daných povinnostech, volných dnech, stravování, způsobu dopravy na dané místo,.. Z osobní zkušenosti vím, že co si nedomluvíš předem, těžko pak od rodiny nějakým způsobem získáš. Pokud se nedohodnete na prac. hodinách, je možné, že začneš pracovat denně okolo 13 hodin, ani nevíš jak, a rodina s tím nehodlá nic dělat.

Angličtina
I tomuto musím jeden odstavec věnovat. Hlavní je neboj se. Angličtina není to, co tě tam bude sužovat. Jistěže musíš mít nějaké základy. Být schopná se domluvit na základních věcech, což ostatně poznáš při skype konverzaci. Bála jsem se, že budu mít problém, ale vždy se člověk nějak domluví. Mnohem těžší bylo s rodinou vyjít tak nějak lidsky, než jazykově. Uvědom si, že s tou rodinou žiješ, 24 hodin denně, nabouráváš jim soukromí a oni tvoje. Jsou to naprosto cizí lidi a ty jim musíš plně důvěřovat. Proto je velmi důležité vybrat si správnou rodinu! O problém méně.


Před odjezdem
Měj dohodnuté s rodinou, kde tě vyzvednou. Je dobré mít jejich adresu a telefonní číslo. Také mít zjištěné ubytovny v okolí, na papírku napsaná důležitá čísla v případě nouze a neztrácet hlavu, pokud nejde vše podle plánu.
Najdi si informace o dané lokalitě. Přečti si historii, podívej se na fotky, zjisti, jak tam funguje doprava i třeba, kde jsou jaké obchody.
Milým začátkem v rodině může být dovezení dárků z tvé země. Pokud jsi odvážná, můžeš darovat něco exotického, výjimečného. Pro nás, co se držíme při zemi, tradiční jsou lázeňské oplatky, čokoládky, sušenky nebo cokoli s Krtečkem.
Připrav se na stresující situace, neboj se, vem si s sebou něco na uklidnění (knížku, čokoládu, notebook, ať můžeš volat domů) a pokud si už nevíš rady, vždycky se můžeš modlit :)

Pojištění
Na tak krátkou dobu nemusíš mít žadné speciální pojištění! Stačí ti kartička pojištěnce, která platí všude v Evropské unii (to jsou všechny). Ani u koupě letenky se nenechej zviklat, nemusíš mít žádné cestovní pojištění za 450kč!

Jízdenky
Letenky si kupuj hodně do předu, aby nevyšly na moc peněz. Je pravděpodobné, že nějakou rodinu vždycky najdeš, a tak se neboj letenku zabookovat, aniž bys měla kam jet. Důležité je si zajistit i cestu z letiště do daného města (uvědom si, že letiště London Stansted je od Londýna pěkně daleko, jednoduchou cestou může být autobus easybus/ megabus/ national express/ terravision/..). Plánuj i zpáteční cestu dostatečně dopředu a nezapomeň na přesun na letiště. Mnohdy tě cesta autobusem může vyjít i jen na 1-3 libry, pokud plánuješ.

Co ,,au pair" znamená
Je důležité vědět, co přesně ,,au pair" znamená, jaké jsou její povinnosti, doba práce a průměrné kapesné. Mnohdy se stává, že se mladičké slečny dostanou do rodiny, která je zneužívá a samy si neuvědomují, že je s nimi nespravedlivě zacházeno. Tomu se říká ,,modern slavery" a i mě se to stalo. Existuje spoustu webových stránek, kde najdeš seznam činností, které jsou povolené, které naopak ne a hlavně výčet věcí, na které máš jako au pair právo. Základní věci jsou:
  • Týdenní pracovní doba 25-35 hodin
  • Minimální kapesné 75 liber za týden
  • Povinnosti by měly být spojené přednostně s dětmi (např. uklízení po dětech, příprava jídla pro děti)
Mnoho dalšího si, prosím, vyhledej! Je důležité vědět, co přesně můžeš a nemusíš. Na co máš právo, na co ne. Co dostáváš navíc, o co si ochuzena. Pokud rodina pravidla nedodržuje, najdi oficiální stránku, kde jsou podmínky vypsané, ukaž jim to a snaž se s nimi domluvit.

Smlouva
Osobně si myslím, že smlouva není úplně potřeba. Dává to sice svobodu rodině, dělat si s tebou, co chce, ale na druhou stranu, pokud se nedostaneš do solidní rodiny, která daná pravidla dodržuje, nemá cenu tam zůstávat a bez smlouvy můžeš kdykoli odejít. Pokud na smlouvě trváš, vzory najdeš na internetu.

Závěrem
I špatná zkušenost, je zkušenost. Život nás učí. Denně se dozvídáme nové věci, jsme zkoušeni a nemůžeme říct, že něco bylo zbytečné, ani že už víme naprosto všechno. V dobách zkoušek se stáváme silnější, vytrvalejší, moudřejší. Jednou to nevyšlo? Příště budeš více připravená.
Závěrem ti přeji hodně zdaru a pokud se do Anglie zamiluješ stejně jako já, napiš a můžeme si o tom pohovořit. Denně přijímáme do klubu :D Snad ti můj článek nějak pomohl. Máš dotazy? Ptej se.

1 komentář:

  1. Super článek! :) Dokonce i mě, která jsem to od tebe slyšela osobně, tahle psaná forma pomohla, díky moc! :)

    OdpovědětVymazat