července 13, 2014

After one month in UK.


Jsem ve Velké Británii už měsíc, což jistě víte, ale napadlo mě, že by vás možná zajímalo i trochu víc, než jen, co poznáte z fotografií. Chtěla bych se s vámi sdílet o mé postřehy, které by se vám možná mohly někdy hodit, když sem pojedete a pokud ne, alespoň se dozvíte nějaké zajímavosti.. Chtěla bych předem upozornit, že všechny mé informace jsou omezené na oblast Oxfordshire! Anglie se liší od místa k místu a může to být všude jiné ;)


Doprava
První, co bych chtěla říct k dopravě je, že je drahá. Strašně. Jim to tak asi nepřijde, ale já si všechno přepočítávám do českých korun a od teď už nikdy nebudu nadávat, že to stojí do Ostravy 50 korun. Já tedy jezdím jen autobusy, ale slyšela jsem, že vlaky jsou ještě dražší! Kupuju si 10trip ticket, což je takový lístek na 10 jízd, které si můžete vybrat v daném úseku kdykoli během jednoho roku. Je to o dost levnější, tak toho využijte. Na všechno se ptejte, jestli náhodou nemají nějaké měsíčníky, slevy apod. A na internetu je určitě vše taky. Lístek je buď single (jenom tam) nebo return (zpátáční) a ten zpáteční se vážně vyplatí.
Druhá věc. Vždy se musíte na chvilku zastavit a uvědomit si, že jezdí na druhé straně. Pokud nejezdíte autem, vlastně na tom nesejde, ALE pokud třeba jdete po silnici, musíte jít proti autu, což je opačně než u nás :D A navíc.. Pokud jedete autobusem, pravděpodobně pojede z druhé strany, než kde čekáte, protože jste si neuvědomili, že to jede naopak. Trvalo mi asi dva týdny než jsem se v tom zorientovala a určitě v ČR budu pak zas zmatená.
Bydlím v oblasti vesnic, a tak je to možná trochu jiné, než ve městech, ale všechny zastávky jsou na znamení! Pokud stojíte na zastávce, musíte mávnout na řidiče, a když chcete vystoupit, musíte zmáčknout to tlačítko v autobuse, jinak vám nikdo nezastaví. Pokud máte pocit, že má autobus zpoždění a vy se bojíte, že nepřijede, zůstaňte klidní. Zřejmě je to protizákonné přijet na čas. Jen jednou jsem jela busem, který přijel přesně. Ostatní měly vždy min. 9 minut zpoždění, někdy 20 a jednou jsem dokonce čekala hodinu a půl, ale to byl zřejmě nějaký error a ten autobus prostě někde zabloudil a ten druhý měl zpoždění 30 minut. Stane se. Proto když čekáte na autobus, dobře si všímejte, co dělají ostatní, co čekají. Pokud jsou stejně nervozni, jako vy, nebojte se, nejste v tom sami. Pokud začnou někam utíkat, utíkejte s nimi, protože často se tam ty autobusy nevejdou a staví kousek dál.. Taky se mi tady stává, že nevím, na jaké zastávce vlastně stojím, protože to tam není napsané a na jízdním řádu jsou napsané prostě všechny a žádná označená. Nebojte se zeptat! Budu to tu opakovat hodněkrát, ptejte se.
Nejkrásnější věc na dopravě je, že se děkuje. Když odcházíte z autobusu, řeknete řidiči Thank you. A on většinou poděkuje vám. Krásný zvyk. Řidiči zde navíc nejsou žádní hrubiáni, ale milí chlapíci, kteří si s vámi mají spíše tendenci povídat, než vás seřvat.


Obchody
Všude se říká Hello. Nikdy by mě nenapadlo, že je Hello tak zdvořilé, jako u nás Dobrý den. Taky se stále opakuje Thank you, ale to se tu dělá všude. Například platím v obchodě s oblečením a během toho, než to zaplatím a prodavačka mi to podá, jsem schopná říct i 6x děkuji :D Myslím, že to nikdy není na škodu a děkuje se tu opravdu za všechno! Ať už vám někdo uhne na ulici, cokoli, za všechno se děkuje. Například, když se sobě auta vyhýbají, děkuji i ten, kdo měl přednost. Nebo jdete po silnice a vlastně tam nemáte, co dělat, ale řidič vám poděkuje, že jste mu uhli, přitom vás sám objel velkým obloukem, krásné.
Občas tu mají divné pravidla. V papírnictví po mě chtěli občanku, když jsem si kupovala nůžky :D
Řekla bych, že jídlo je tu dražší, ale oblečení naopak levnější. Proto jestli se sem balíte, nechte oblečení doma a nabalte si chleba, müsli, ovoce, zeleninu, rýži :D Jídlo sníte a oblečení nakoupíte. Potkala jsem se s markety Tesco, Sainsbury's, The Co-operative food a M&S simply food. Podle mě je nejlevější Tesco, ale nemusí to vždy platit, dívejte se, zkoumejte, pozorujte, všímejte si :)

Peníze
Z čeho jsem byla na začátku zmatená, byly mince! Libra je rozdělená na 100 pencí. To si řeknete, že je to jako u nás dříve, než se zrušily desetníky, dvacetníky a po sléze i padesátníky, ale není tomu tak. Oni totiž mají i mince 1 penny, 2 penny, 5 penny. Což znamená, že když si něco kupujete, často to stojí například 1,37 liber, a tak pak dostane hrst drobných a můžete si založit kasičku jen z 1 penny, za týden bude plná. Tyto mince nemají prakticky žádnou hodnotu, nyní chápu, proč se to mé host family válí všude po bytě.
Nenechte se zmást velikostí. Že je ta mince menší, nemusí nutně znamenat, že má menší hodnotu a naopak. Pozorně si prostudujte nápisy na mincích, někdy tam ani není nakreslení číslo.


Lidé
Milí, hodní, ochotní. Opravdu, Briti jsou takoví. Velká Británie je místo, kde bych chtěla žít. Pokud se střetnete s nějakou špatnou zkušeností, nejspíš byl ten člověk cizinec.. Já se zatím s ničím takovým nesetkala. Naopak mám s lidmi tady skvělé zkušenosti :) Jak už jsem říkala, řidiči autobusů jsou milí, přejí vám dobré ráno, děkují. Já navíc bydlím na vesnici a zdraví se tu všichni. Někteří se mě ptali i na jméno, ať mě můžou oslovovat jménem :D Všichni jsou ochotní poradit. Minulý týden jsem hledala toho zabodnutého žraloka tady (instagram) a zeptala jsem se paní na cestu a ona mi nabídla, že můžu jít s ní, že jde tím směrem, a tak jsme spolu šly asi 10 minut a povídaly si :D

Snad jsem zde zmínila vše, co jsme chtěla. Časem přidám i článek o mé dosavadní zkušenosti s au pairstvím, na co si dát pozor, co je třeba udělat předem, jak to pak tady probíhá, apod. Kdyby ste měli jakékoli dotazy ohledně Anglie, Oxfordshire, au pairství, ale i cokoli jiného, ptejte se v komentářích nebo na ASK :)

5 komentářů:

  1. Krása, prostě nádherný článek, četla jsem to jak knížku, moc se mi tento článek líbí a čím dál více se tam chci podívat :-D rozhodně skvělé poznámky a rady ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je suprovej článek, rozhodně to někdy využiju! :) a to s těma nůžkama je dost vtipný :D
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  3. skvely clanek! :) s tou dopravou souhlasim, vzdycky kdyz nadavam, kolik jsem zase dala za blbou mesicni opencard, tak si vzpomenu na Londyn a hned jsem klidnejsi. protoze tam je to vetsi hardcore:D
    No, za par dni se chystam do Irska na rok a vazne jsem stastna, ze budu bydlet 10min od centra, takze tu jejich dopravu nebudu muset vyuzivat tak casto!:D
    Jinak ty jejich penize je taky vec - byla jsem v UK xkrat, ale dodneska nepoznam ktera mince je ktera, pokud 5minut nestojim a nelustim, kde to maji napsane:DDD

    - V.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak se to vezme. Ta doprava ve městech je šílená, to je pravda, na časy prostě nejezdí..ale třeba autobus do Londýna přes celou Anglii jsme sehnali za deset liber, což je boží :) Jinak jídlo je tu i levnější, ale musíš dost vědět, kde nakupovat. Třeba cooperative má snad jedno z nejdražších jídel, nejlevnější je Asda, tam máš hodně věcí fakt levnějších, než v ČR :D:)
    Jinak to zdravení v buse se mi moc líbí. Akorát u nás se říká (i v obchodech) "Ta, see ya" :D A lidi jsou super, to je pravda pravdoucí.

    OdpovědětVymazat
  5. To je super! Sice jedu do Londýnajen na 4 dny ale třeba na jídle chci právě ušetřit :)

    OdpovědětVymazat